Mensen met diabetes hebben een grotere kans op problemen met de voeten en de huid dan mensen zonder diabetes. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de vier mensen met diabetes vroeg of laat te maken krijgt met voetproblemen.
Waardoor ontstaan voetproblemen:
- Neuropathie
Dit betekent een beschadiging aan de zenuwen. Beschadiging van de oppervlakkige zenuwen zorgt ervoor dat u minder tot geen pijn voelt wanneer er een wondje ontstaat. Streef naar een optimale suikerspiegel waardoor de kans op uitbreiding van de neuropathie wordt verminderd. - Slechte doorbloeding
Mensen met diabetes hebben een grotere kans op dichtslippen van de bloedvaten. Wanneer er dan een wondje op de voet ontstaat zal dit slechter genezen omdat er geen optimale bloed- en zuurstofbehoefte kan plaatsvinden. - Infectie
Mensen met diabetes kunnen vatbaarder zijn voor infecties. Ook een kalknagel valt onder infectie. In de volksmond wordt vaak de term kalknagel gebruikt voor een verdikte, brokkelige, geelverkeurde nagel. Meestal is er dan sprake van een schimmelinfectie.
Het exacte aantal reumapatiënten in Nederland is niet bekend. Volgens schattingen zijn 450.000 mensen onder behandeling van de reumatoloog. Echter, het aantal mensen met gewrichtsklachten ligt velen malen hoger; geschat wordt dat 2.5 tot 3 miljoen mensen last hebben van pijnlijke en/of niet goed functionerende voeten.
Op dit moment zijn er meer dan 200 aandoeningen bekend, die onder de term Reuma vallen. Iedere reumatische aandoening heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en gevolgen maar uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft!
Bij enkele vormen van reuma kan door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten de stand van de voeten veranderen. Hierdoor kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan of de voet kan verstijven waardoor deze niet goed meer functioneert.
Met behulp van podotherapeutische zolen of aanpassingen in de schoen kan de podotherapeut voor pijnverlichting zorgen, tijdens het lopen. Daarnaast zal de podotherapeut indien nodig een schoenadvies geven. Hierdoor zal de patiënt beter weten wat voor soort schoenen bij zijn/haar voeten passen.
Door tijdig ingrijpen van de podotherapeut wordt getracht om voetklachten te verminderen en om pijn te bestrijden. Let wel volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet mogelijk.
Enkele voorbeelden van reumatische voetklachten:
- Afwijkende voet en/of teenstand
- Pijnlijke voeten, tenen of nagels
- Overmatige eeltvormen en/of likdoorns
- Knie, heup -en/of rugklachten