Een kindervoet is continu in ontwikkeling, omdat de voeten en het lichaam nog zullen groeien totdat deze uitgegroeid zijn. Hierbij kunnen zich ook ongemakken voordoen waardoor pijnklachten of motorische problemen kunnen ontstaan. Kinderen zijn vaak speels en erg actief waarbij de voeten flink belast zullen worden. Tijdens de groei van de kindervoet zal deze verschillende stadia doorlopen waarbij ook specifieke kenmerken horen.
Een pasgeboren baby heeft altijd een O-stand van de beentjes en erg soepele en plat ogende voetjes. Rond de leeftijd 2-3 hersteld de O-stand van de benen zich wat en neigen daarna wat meer in een X-stand te gaan staan.
Vanaf de leeftijd 5-6 jaar gaan de benen over het algemeen in een rechte stand staan en zal ook het looppatroon er motorisch beter uit gaan zien. Echter komt het regelmatig voor dat de benen toch in een X-stand blijven staan. Dit hoeft geen probleem te zijn indien het kind er geen hinder aan ondervind en dagelijks goed kan functioneren zonder pijnklachten, motorische en/of praktische problemen.
Een kind is natuurlijk een mengelmoes van genen van de vader, moeder, opa en oma. Vaak is het mogelijk om bepaalde voettypes en gerelateerde problemen binnen de familie te herkennen.
Een kind zou eigenlijk alles moeten kunnen doen in de kinderjaren tijdens zijn/haar motorische en fysieke ontwikkeling zonder noemenswaardige problemen. Indien er toch problemen ontstaan is het een positief gegeven dat er vaak een snelle oplossing voor te vinden is.
Enkele voorbeelden van voetproblemen bij kinderen;
- Het naar binnenzakken van de voeten
- Veel struikelen
- Nachtelijke pijntjes
- Hielpijn (Morbus sever)
- Groeipijnen
- Kromme teentjes
- Pijn tijdens sporten
- Niet lang kunnen of willen lopen
- Knie, heup -en/of rugklachten (voorbeeld; Scoliose, morbus Osgood-schlatter)
- Scheef lopen van schoenen