Door het gebruik van podotherapeutische zolen kan de functie van de voet, enkel, knie, heup, rug -en nek verbeterd worden. Hierbij worden spieren, pezen, banden en gewrichten beter belast en wordt de houding ervan verbeterd. Ook kunnen de zolen helpen bij het ontlasten van pijnlijke drukplekken.
Na een eerste onderzoek bij de Podotherapeut kan in overleg besloten worden om met Podotherapeutische zolen het specifieke probleem te verhelpen. Hierbij is het van belang dat de Podotherapeutische zool afgestemd wordt op de schoen. Niet iedere schoen heeft dezelfde pasvorm en eigenschappen en is even geschikt voor het bestrijden van de specifieke klacht. Soms kan een schoenadvies al voldoende zijn om van pijnklachten af te komen. Over het algemeen probeert de Podotherapeut de klachten op te lossen met schoenen die iemand leuk vindt en graag regelmatig draagt.
De Podotherapeutische zolen kunnen in verschillende vormen en diktes en uit verschillende materialen worden vervaardigd. Zo kunnen er dikke harde/zachte zolen worden gemaakt en indien nodig ook zeer dunne zolen, die te dragen zijn in schoenen met minder ruimte of een combinatie van verschillende eigenschappen. Na de diagnose, digitale afdruk en schoeninspectie kan er een Podotherapeutische zool worden gemaakt passend op de schoen. De zolen worden tegenwoordig softwarematig gemodelleerd en vervolgens door een freesapparaat gefreesd.
De uitdaging is het creëren van een drie-éénheid tussen voet, schoen -en Podotherapeutische zool, waarbij de voet zo optimaal mogelijk functioneert. Dit is de basis om snel van pijnklachten af te komen.
Onderhoud van de zolen:
- Haal de zolen iedere dag uit uw schoenen
- Laat de zolen nooit drogen bij een verwarming of andere warmtebron
- De bovenlaag is simpel te reinigen met een vochtige doek.
- Indien de bovenlaag versleten is dan kan deze vaak worden vervangen
- Gebruik voetencrème met name ’s avonds anders kan de bovenlaag van de zool te vet worden.