De groep diabetespatienten is een steeds groter groeiende groep in onze samenleving. Vaak krijgt deze groep mensen te maken met specifieke voetproblemen die wanneer er niet adequaat zal worden gehandeld geconfronteerd kunnen worden met vervelende complicaties.
Door de hoge bloedsuikers kunnen zenuwen(neuropathie) en bloedvaten(ischemie) in de voeten en benen beschadigd raken. Dit kan er voor zorgen dat de huid dunner wordt en dat er sneller wondjes aan de voeten ontstaan. Ook kan het gevoel in de voet verminderen waardoor patiënten met een wondje doorlopen. Daarnaast kan de stand van de voet veranderen waardoor er drukplekken onder de voet ontstaan.
Door een screening kan vroegtijdig een aantasting van de zenuwen en bloedvaten opgespoord worden. De podotherapeut zal aan de hand van de resultaten van de “screening” advies geven over de voetverzorging en de schoenen en zonodig bijvoorbeeld een kooltherapie toepassen. Een dergelijke screening wordt ook uitgevoerd door de praktijkondersteuner bij de huisarts of door een diabetes verpleegkundige. Door de samenwerking tussen verschillende zorgverleners wordt getracht complicaties te voorkomen.
Vanaf Januari 2015 valt de vergoeding van screening en instrumentele behandeling in de basisverzekering, mits er een zorgprofiel is opgesteld door de Podotherapeut, huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige. Hierbij zal eerst vastgesteld moeten worden wat de risico’s zijn op complicaties per individu. Bij een zorgprofiel 2 of hoger zal een vergoeding uit het basispakket plaats vinden. Zorgprofiel 1 zal vergoed worden uit een eventuele aanvullende verzekering. Deze groep patiënten heeft wel diabetes, maar nog niet een direct verhoogd risico. Toch is het belangrijk jaarlijks te blijven screenen.